poniedziałek, 3 września 2012

Na początek...

Początek bloga kulinarnego, obczajanie.. Achh i teraz co na początek? Przydałoby się jakoś osłodzić ten czas "obczajania" ;) Dlatego wklejam tutaj zdjęcie i przepis na szarlotkę zrobioną przeze mnie. Dodam, że zdjęcia nie są najlepszej jakości, ale dopiero kształcę się w sztuce fotografii i kulinarii :) To moja pierwsza w życiu szarlotka i będę nieskromna- ale co mi tam! Była pyszna ^^ Już jej nie ma... na szczęście nie tylko ja ją jadłam, przyjacióła  i rodzinka też dostała kawałek 0:-)
Przepis na amatorską szarlotkę z pianką bezową
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
-1/2 szklanki fruktozy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g zimnego masła
-4 łyżeczki cukru wanilinowego
-2 żółtka
-1 łyżka mąki kukurydzianej
Mus jabłkowy:
-6 jabłek (ja dałam takie prosto ze wsi, które spadły z drzewa ;)  )
-cynamon do smaku
-kardamon mielony do smaku
-imbir mielony do smaku
-cukier do smaku
-2 goździki
Pianka bezowa:
-3 białka
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
Kruszonka:
-100g zimnego masła
-1 szklanka mąki
-4 łyżki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z fruktozą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w plasterki, cukier wanilinowy i żółtka i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dolać trochę wody, aby ciasto lepiej się zlepiło. Podzielić na dwie części: jedną większą i drugą dużo mniejszą. Obie zawinąć w woreczek foliowy i wstawić do lodówki na godzinę. Po upływie godziny większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik. Wyłożone ciasto piec ok. 7 minut w 200 stopniach. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka lub na patelnię, dodać cynamon, kardamon, imbir, cukier i goździki, wymieszać dokładnie i zostawić na ogniu na ok. 10 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Ciasto oprószyć mąką kukurydzianą, wyłożyć na nie mus jabłkowy. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem tzw. "wspomagaczy ubijania"-soli i sody oczyszczonej. Kiedy piana będzie sztywna, dodawać stopniowo cukier puder, żeby pianka zrobiła się lśniąca. Piankę wyłożyć na masę jabłeczną. Masło pokroić na niewielkie części, wymieszać z mąką i cukrem. Drugą część ciasta wyłożyć na piankę. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć kruszonkę. Piec ok/ 45 minut w temp. 200 stopni. Smacznego! ;)

1 komentarze: