środa, 19 września 2012

Jogurtowe crumble

Uwielbiam owsianki i wszystko co zbożowe! Widzę też ogromną popularność tego typu wyrobów, a najbardziej popularne są owsianki :) ostatnio podpatrzyłam, że crumble też są modne ;) nie wiem, czy moją wersję można nazwać "crumble", ale jest to coś w rodzaju bardziej pieczonej owsianki z jogurtem naturalnym, albo po prostu owoce pod pierzynką zbożową w wersji light :) Przepis na jogurtowe crumble Składniki: - 4 łyżki płatków owsianych -3 łyżki płatków kukurydzianych -5 łyżek pałeczek wielozbożowych -5 łyżek otrębów pszennych - 1 łyżka miodu -1 łyżka masła -2-3 śliwki -2 jabłka -4-5 łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jabłka myjemy, kroimy w nieduże kawałki, odcinamy gniazda nasienne. śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w niewielkie kawałeczki. Blachę(ja formę keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, a nań dajemy owoce. W misce łączymy pozostałe składniki(+2 łyżki jogurtu naturalnego) i posypujemy nimi owoce. Następnie polewamy pozostałą ilościa jogurtu. Piekarnik rozgrzewamy i wkładamy doń foremkę z przygotowaną "owsianką" i pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 200 stopni Celsjusza. Smacznego! ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz